Choď na obsah Choď na menu
 


Kniha CHATRČ (kniha proti Kristovi Ježišovi)

13. 2. 2010

Nestrácajte čas s Chatrčou

 

Fenomenálny globálny úspech kontroverznej knihy Chatrč dorazil aj na Slovensko. Celosvetovo sa doteraz sa vytlačilo 10 miliónov kópii. Kniha onálepkovaná ako kresťanská sa stretla s nebývalým ohlasom . Po tom ako Postoy uverejnil ku knihe perom brata Šavla nadšené hodnotenie som sa rozhodol uverejniť svoju polemiku.

Kniha, ktorú som dostal od priateľov ako darček k meninám ma okažite zaujala. Malé dievčatko Missy sa stane obeťou únosu, sexuálneho zneužitia a vraždy. Jej súrodenci a rodičia prežívajú hlbokú traumu z tejto udalosti. Ako otec dvojročnej dcérky som prežíval Mackov príbeh so všetkými emóciami. Kniha naozaj šokuje príbehom, na ktoré žiadny otec nechce ani pomyslieť. Ktokoľvek bude rozprávať o únose, znásilnení a vražde malého dievčaťa nevyhnutne šokuje a zaujme.

Avšak v ďalšej časti kniha naberá bizarný smer a v mojom prípade som knihu dočítal iba s veľkým sebazaprením. Mack, hlavný hrdina uprostred svojho smútku zrazu dostane záhadné pozvanie, do chatrče, kde bola jeho dcéra zavraždená. Na stretnutie ho pozval sám "boh". Mack po krátkom váhaní pozvanie prijme a v chatrči sa stretne s "božou trojicou", ktorú predstavuje "boh" - mohutná černoška Tato, nie veľmi pekný Žid "Ježiš" a "duch svätý" v podobe aziatky "Saraju". V skratke sa dá povedať, že zvyšok knihy Mack strávi s Tatom, Ježišom a Saraju, ktorí mu rozprávajú o sebe a ľuďoch. Toto rozprávanie nám má priblížiť Božiu trojicu a zároveň recenzie z obálky sľubujú odpoveď na mystérium utrpenia vo svete.

Plané sľuby. Chatrč sa totiž nijako s mystériom utrpenia nevyrovnala. O to aktívnejšie sa snaží prekresliť kresťanský obraz Boha . Čerpajúc z emócii a zranenia, ktoré spôsobí je jej silný príbeh zneužitý. Partizánskym spôsobom prináša protikatolícke teologické pohľady. Miestami z toho trčí až New Age mentalita a synkretizmus.
Kniha tvrí, že jej pohľad na Sv. Trojicu je rozširujúci, osviežujúci a nezaťažený predsudkami. Na mňa však ten pohľad pôsobil ako neuveriteľné obmedzujúci, škatuľkujúci nepochopiteľného a neobsiahnuteľného Boha do akýchsi bizarných mne málo sympatických postáv. Okrem iného v kniha implicitne alebo explicitne podáva nasledovné tvrdenia :

  • Ježiš v knihe spochybňuje náboženstvo a cirkevne inštitúcie

     

  • Satan a démoni neexistujú
  • Hierarchiu vytvoril človek a Boh ju neschvaľuje
  • Pocit viny je zlý a odvádza nás od Boha
  • Neexistuje posledný sud, súdiť sa budeme sami
  • "cirkevníci" nerozumejú sv. trojici

Kniha rozhodne nie je elegantnou prózou a pôsobí niekedy neohrabane a úplne nepresvedčivo. Mňa špeciálne vyrušovalo, že každá božská osoba sa pred tým ako čokoľvek povedala vždy "zachichotala" ... ale to môže byt iba zlý slovensky preklad.
Aby som zhrnul, knihu by som svojmu priateľovi neodporučil. Ak ju už niekto ide čítať tak iba ako cvičenie rozlišovania. Môj osobný názor je, že kniha za pár rakov upadne do hlbokého zabudnutia a rozhodne sa nezaradí k veľkým Dostojevského dielam. Ľudia z nej nikdy nenačerpajú čo by mohli načerpať od Terézie z Avily, Sv. Jana z Kríža či iných mystikov. Skôr sa obavám že kniha pár vlažných katolíkov odvedie od pravej viery.

Brat Šavol vo svojom komentári knihu označil za "skriptá dogmatickej teológie písané samým Bohom" a "zjednodušenou verziou teológie Jozefa Ratzingera". Keďže som nedávno dočítal knihu Ježiš Nazaretský od sv. otca je pre mňa tento výrok úplne nepochopiteľný.

Chatrč sa nielen komerčným úspechom podobá duchovným New Age gýčom od Paula Coelha. A rovnako ako Coelhove špirituálne mambo džambo je aj táto kniha stratou času.

...

________________
Na záver prikladám niekoľko pozoruhodných citátov z knihy. Posúdťte sami:

"Nezakladám inštitúcie - nikdy som to nerobil, ani nebudem robiť" (fiktívny Ježiš, Chatrč, strana 137)

____
"Ako som povedal, nezakladám inštitúcie; to je práca pre tých, čo sa chcú hrať na Boha. Takže nie náboženstvo ma veľmi nenadchýna," trocha sarkasticky skonštatoval Ježiš, "a nenadchýna ma ani politika či ekonómia." Ježišova tvár viditeľne potemnela. "A prečo by som z nich mal byť nadšený? Je to ľuďmi vytvorená trojica hrôz, ktoré plienia zem a zavádzajú tých, na ktorých mi záleží. (fiktívny Ježiš, Chatrč strana 137)

____
"Kto tu hovoril niečo o tom, byť kresťanom ? Ja nie som kresťan." (fiktívny Ježiš, strana 139)

____
"Hovoríš, že nemusím dodržiavať pravidlá ?" Mack teraz už úplne prestal jesť a sústredil sa na rozhovor.
" Áno. V Ježišovi nepodliehate nijakým zákonom. Všetky veci sú zákonné." (Saraju, strana 155)

____
"Pravidlá nemôžu priniesť slobodu; majú len moc obviňovať." (Saraju, s.155)