Choď na obsah Choď na menu
 


New Age preniká do cirkev. kruhov

13. 2. 2010

New Age preniká do cirkevných kruhov
P:3, 22. 07. 2005 13:51, ZAH Tlačová konferencia biskupov Slovenska

„Myslenie New Age preniká do cirkevných kruhov,“ hovorí poradca argentínskej biskupskej konferencie José Baamonde. J. Baamonde je profesorom psychológie na Madridskej univerzite sv. Pavla CEU. V roku 1989 založil nadáciu Služba objasňovania činnosti siekt a nových náboženských hnutí (SPES). V súčasnosti je vedúcim dokumentačnej a výskumnej sekcie tejto nadácie.
V rámci kongresu na tému Psychologická manipulácia, sekty a iné alternatívne hnutia,
ktorý sa skončil 16. júla na Madridskej aut. univerzite v Baamonde, mal prednášku na tému Prenikanie New Age do náboženstiev. Podľa neho základným prvkom New Age je sebazbožšťovanie človeka, ktoré sa vysvetľuje nasledovne: „Boh je vo mne. Boh a ja sme jedno a máme to isté vedomie. Ja som boh.“

Baamonde aplikoval tento proces na Silvovu metódu kontroly myslenia, typickú prax novej spirituality, ktorú praktizujú dokonca i niektorí kňazi a mníšky. Hovorí:
„New Age je veľká výzva nášho storočia pre spoločnosť, pretože dvíha transparenty ako pacifizmus, univerzálne bratstvo a ekológia, ktoré ťažko odmietne verejnosť spoločnosti, ktorej stále viac chýba formácia.“ Ďalej profesor varuje pred „schopnosťou koncepcií New Age nenápadne sa zmocniť myslenia dokonca aj ľudí s klasickými a tradičnými náboženstvami vrátane katolíckej viery“.

V tejto súvislosti pripomenul slová pápeža Jána Pavla II. skupine biskupov z USA v r. 1993:
„Idey New Age niekedy prenikajú do homílií, katechézy, na kongresy i do duchovných cvičení a tak úspešne ovplyvňujú dokonca i praktizujúcich katolíkov, ktorí si možno neuvedomujú nezlučiteľnosť týchto myšlienok s vierou Cirkvi.“

Nadácia SPES skúmala 1098 mladých ľudí v 4. ročníku argentínskych stredných škôl v Buenos Aires a iných mestách. Našli u nich šesť z hlavných tém New Age ako: UFO a mimozemšťania, mágia a bosoráctvo, reinkarnácia, astrológia, špiritizmus a zbožšťovanie človeka. Viac ako 50 % týchto mladých ľudí verilo v jednu či viac ideí New Age, najviac v UFO, kým reinkarnácia mala menej prívržencov. Potvrdili, že sa to naučili z televízie, kníh a časopisov.

„Toto dokazuje, že súčasná dezorientácia sa týka nielen mladých ľudí, ale aj rodín a to si naliehavo vyžaduje zavádzanie rodinnej katechézy. New Age si získava nových prívržencov deň čo deň s konečným cieľom vymazať univerzálne hranice a dosiahnuť vytvorenie „nadnáboženstva“, v ktorom bude človek alfou a omegou, začiatok i koniec všetkých vecí a tak dosiahnuť karikatúru náboženstva. Už to nie je človek, ktorý je stvorený na obraz a podobu Boha, ale Boh, ktorý je stvorený na obraz a podobu človeka,“ varuje profesor Baamonde.