Choď na obsah Choď na menu
 


Žiarivky (neonky) škodlivé pre ľudský zrak a na myslenie

30. 5. 2010

... milovaní bratia a sestry ...

O žiarivkách alebo ľudovo povedané "neonky" sa môžete dozvedieť v škole na hodine fyziky ako aj z televízie a zaiste sa s nimi stretávate v práci, v obchodoch i v domácnostiach. Dalo by sa povedať, že už skoro všade nahradili klasické - obyčajné žiarovky.

---

Ich princíp je rozdielny od žiaroviek v tom, že v žiarovke svieti rozžeravený drôt vydávajúc žltkasté svetlo, kdežto u žiariviek je istý prášok v nútri sklenenej trubice, ktorá vydáva silnejšie žiarenie a jej svetlo je typicke do biela.

---

Podľa noriem táto sklenená trubica (žiarivka) musí byť krytá nepriehľadným sklom (može byť aj plastovým, ale nepriehľadným), aby chránilo ľudský zrak pred poškodením (okrem bezpečnostného dôvodu,čo sa týka prasknutia žiarivky a následné škody).

Je to podobné ako s monitorom počítača, ktorý tiež musí mať ochranný štít proti poškodeniu zraku alebo aj ako slnečné okuliare proti slnečným lúčom.

---

Veľkýmproblémom je žiarivky triediť ako odpad, pretože po rozbití sa prášok roznesie a ten je škodlivý aj na dýchacie cesty. Ale čo je najhorším rizikom v praxi, tak to je práve to, že prevádzkovatelia (majitelia) týchto žiariviek nedodržujú pravidlá (normy) a používajú žiarivky bez ochranných (nepriehľadných) krytov.

---

Ked si pozorne pozriete reklamy na budovách, môžete vidieť, že pred neonovými trubicami sú kryty so silným náterom poväčšine modrej alebo červenej farby (aj ked na farbe teraz nezáleží) a sú veľmi sýte a to z dôvodu bezpečnosti na ľudský zrak.

---

Avšak stávajú sa prípady, kedy najmä v obchodoch sú nad hlavami neonové trubice bez krytov a to z toho dôvodu, aby bolo silnejšie svetlo na tovar. Je to proti pravidlám (normy) a hlavne to zle vplýva na ľudský zrak ako aj na myslenie ľudí. Ešte horšie, ked sú žiarivky na úrovni očí, alebo aj svietiace zo zeme. 

*   *   *

Drahí bratia a sestry .... Boh nás miluje a jeho láska sa prejavuje aj tým, že nám dáva spoznávať, čo je pre nás dobré i zlé, Ak máme túto lásku prežívať v radosti a naplno, odovzdajme svojim milovaným tento dar i poznanie nakoľko je to možné. Darujme svojim blížnym poznanie, ktoré vyslobodzuje  a uzdravuje ako telo, tak i dušu. Chránte svoje deti a nenechávajte ich dlho aj pred televízorom a monitorom počítača, ktorý tiež nie je dokonale chránený a najmä, ked ide o deti, ktoré ešte nemajú dobre vyvynutý imunitný systém v oblasti zraku.  

*   *   *

Nech Vám v tom pomáhajú všetci anjeli a svätí na príhovor Panny Márie  a to s Božím požehnaním Boha Otca i Syna i Ducha Svätého. +